Atelier

Sieraden schoonmaken

Sieraden zijn er om gedragen te worden. Alleen dan onderstrepen ze uw persoonlijke stijl en smaak en gaan ze leven. In het dragen verliezen sommige sieraden iets van hun schittering, terwijl andere er juist van gaan glanzen. Ringen en armbanden zijn bijvoorbeeld meer krasgevoelig dan colliers en broches. Sieraden hebben zorg nodig om schoon en mooi te blijven. We tippen u over eenvoudige handelingen waarmee u uw sieraard weer laat schitteren.


Goud en zilver

Gouden sieraden blijven mooi als ze af en toe in een zeepsopje (bijvoorbeeld van groene zeep) gaan. Borstel het sieraad hierin voorzichtig schoon met een zachte tandenborstel. Spoel het sieraad daarna af met lauw water en droog het met een flanellen doek.


Zilver

Zilveren sieraden kunnen op dezelfde manier worden behandeld als gouden sieraden. Zilver kan, door zwavelverbindingen - makkelijk zwart worden. Vermijd zwavelhoudende substanties en chloor.


Diamant

Diamanten sieraden worden dof door huidvet, zeep, boter of olie. Ze verliezen hun glans, terwijl juist die schittering, dat oneindige spel van licht, diamant zo onweerstaanbaar maakt. Daarom moet een diamant gemiddeld een keer per maand worden gereinigd. Het reinigen kan op een aantal manieren. Maak in een kommetje een warm sopje met zacht, vloeibaar afwasmiddel. Borstel de diamant hierin voorzichtig schoon met een tandenborstel. Leg hem daarna in een zeef en spoel hem onder warm, stromend water af. Dep hem tot slot droog met een zachte, niet pluizende doek.
Een ander huishoudmiddeltje om een diamant weer te laten schitteren is een mengsel van ammoniak en water. Maak een oplossing van gelijke hoeveelheden koud water en ammoniak. Leg de diamant hierin en laat hem een half uur weken. Haal het sieraad er dan uit en klop er voorzichtig met een zacht borsteltje op en laat de diamant, zonder na te spoelen, op een stuk papier drogen.


Andere edelstenen

Sieraden met edel- en kleurstenen zijn gevoelig voor verschillende soorten zeep en parfums. Ook te fel zonlicht kan een nadelig effect hebben op sommige kleurstenen (o.a. Turkoois, Lapiz, Sodaliet). Kleurstenen knappen zichtbaar op van een lauw zeepsopje. Borstel de sieraden hierin voorzichtig schoon, spoel ze af en droog ze met een zachte, niet pluizende doek.


Parels

Parels leven op als ze zoveel mogelijk op de huid worden gedragen. Huidvet beschermt de parel en verhoogt de glans; het lijkt alsof ze erdoor worden gepolijst. Helaas zijn er ook stoffen die de typische, zachte parelglans verminderen. Zuren zijn hier een voorbeeld van, maar ook transpiratie, cosmetica, haarlak en parfum. Wanneer parels van tijd tot tijd met een vochtige doek (alleen water, nooit een chemisch wasmiddel) worden behandeld glanzen ze weer als vanouds.


Handige tips!

  • Draag geen sieraden bij huishoudelijk werk, ruw werk of tijdens het sporten. Sieraden beschadigen door bepaalde schoonmaakmiddelen (chloor/zout) en door hard stoten. Daarnaast bestaat de kans de sieraden te verliezen.
  • Stel uw sieraden niet bloot aan te fel zonlicht. Parels en kleurstenen verkleuren hierdoor.
  • Sommige make-up, haarlak en parfums bevatten stoffen die, als ze in aanraking komen met de goudlegeringen, vlekken veroorzaken op huid en kleding. Het is het beste om sieraden pas op het allerlaatst om te doen.
  • Laat uw sieraden tenminste een keer per jaar door uw juwelier nakijken. Hij controleert het sieraad op losse zettingen en tekenen van slijtage. Meestal krijgt het sieraad dan meteen een professionele schoonmaakbeurt.

Jeroen van der Put sieraden